NURSEL ÖLMEZ ATEŞ İLE DİJİTAL SOHBETLER



Askıda Ne Var'ın katkısıyla Borusan İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş ile Dijital Sohbetler çekilişini kazanan 40 öğrenciden biri olarak aşırı mutluydum ve bu harika sohbetten sonra da ne kadar şanslı olduğumu bir kez daha anladım.


5 Haziran 2020 saat 16.00'da Askıda Ne Var ekibinden Ömer  Çıtak ve Nursel Ölmez Ateş ile sohbetimize başladığımızda çok heyecanlıydım.


Bir buçukluk saatlik görüşmemizde Nursel Hanım'ın kariyer geçmişinden, bu pandemi sürecinin insanları nasıl etkilediğinden, yapay zekanın geleceğinden ve en önemlisi Nursel Hanım'ın önem verdiği 3 farkındalıktan bahsettik.


1995'te İstanbul Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinden mezun olan Nursel Ölmez Ateş azimli ve çalışkan biri olarak mezuniyetinden hemen sonra iş hayatına atıldı. İş hayatına atılabilmesindeki bu hızını kendini öne çıkaran farklarına bağlayan Nursel Hanım, programlama dillerini biliyor olmasının bu farklardan biri olduğunu bizlerle paylaştı.


Migros'ta işe girdi ve 7 yılını orada geçirdi. Proje yönetiminde çalışarak farklı projeler üzerinde çalıştı. Bu noktada Nursel Hanım'ın bize çok önemli bir tavsiyesi oldu. Çok da severek yapmadığını düşündüğü projeler olmuş fakat bu projeler gelecekte ona çok fayda sağlamış. Proje süreçlerinde analiz yapabilmenin önemini anlamış ve bunun verimliliği artırdığını görmüş. Yani aslında iş hayatında bazı projelerden ne kadar hoşlanmasak da gelecekte bize faydaları olacağının bilincinde olmamız gerektiğini bizlerle paylaştı.


Sadece iş hayatında değil öğrencilik yıllarımızda da kendimize "Neden bu dersi alıyorum?" sorusunu yöneltmişizdir. Ben bu soruyu şahsen Phyton dersini Bilkent'in zorunlu kılmasından sonra sormuştum kendime. Çok da zorlanarak vermiş olduğum bir ders olmasına rağmen Nursel Hanım'ın düşüncelerinden sonra fikirlerim yumuşadı. Çünkü öğrendiklerimiz bizi diğer insanlardan ayırıp bir adım öne çıkarırken aynı zamanda iş ve süreç farkındalığı kazanmamızı sağlıyor ve bize süreçler hakkında yorum yapabilme yeteneği kazandırıyormuş.


Nursel Hanım başarı yolunda en çok 3 adıma önem veriyor:

Bunlardan ilki "Öz Farkındalık." Başarılı olmak için insanın önce kendini iyi tanıması gerekiyor. "Ben iyi yaptıklarımla nasılım?" sorusunu sorarak kendi fotoğrafını çekebiliyor olmak büyük bir yetenek. Yansıtma ve sorgulama tekniklerinden bahseden Nursel Hanım, bizi mutlu eden şeylerin aslında rotamızı gösterdiğini söyledi. Güçlü yanımız orada yatıyor ve onu bulmak sadece bizim elimizde. 


2.adım: "Öz Yönetim." Kendimizi tanıdıktan sonra kendimizi yönetmeyi de öğrenmeliyiz. Hedeflerimizi belirlemek, yolculuğumuzu çizmek ve kendimizi takdir etmek bu adımın önemli aşamalarından. Sevdiklerimiz tarafından takdir edilmenin önemine de değindik bu noktada. 2002 senesinde aldığı iş teklifi nedeniyle Rusya'ya taşınması ve bu dönemde eşinden aldığı desteğin ne kadar değerli olduğundan bahsetti Nursel Hanım. 


Öz Yönetim aşamasında önemli olan diğer bir adım iste "Konfor alanından çıkmak." Nursel Hanım kendini zorlayan durumları ve projeleri seviyormuş çünkü bu durum potansiyelini ortaya çıkarıyormuş. İnsanlar sizin hakkınızda birçok şeyi yapamayacağınızı düşünebilirler. Önemli olan sizin kendinize olan güveniniz ve sınırlarınızı zorlamanız. Bu yazıyı yazmak bana zor gelebilirdi, diğer işlerimi düşünüp yazmaktan vazgeçebilirdim ama konfor alanımdan çıkarak hem kendi potansiyelimi ortaya çıkardım hem de bu güzel sohbeti sizlerle paylaşabilme şansını yakalamış oldum!


3.adım: "İlişki Yönetimi." Kendinizi tanıyıp başarılı bir şekilde yönetmeye başladıktan sonra insanlarla olan ilişkilerinize odaklanmanız gerekiyor. İnsanın kendini gözlemleyebilmesi ve yakınlarından geri bildirim isteyebilmesi bu adımda çok önem taşırmış. İşe başladıktan sonra amirimizden alacağımız geri bildirimlere kendimizi şimdiden bu şekilde hazırlayabilir ve insanlardan aldığımız geri bildirimlerle kendimizi dışardan görebiliriz. 


Moskova'da 5 yıl kalan ve çokça seyahat eden Nursel Hanım, başarılı olduğunda insanın kendine olan güveninin ve inancının arttığını söylüyor. Görüşmenin sonlarına doğru katılımcılardan aldığımız sorularla görüşmeyi yönlendirdik ve benim de gündemimde olan staj konusu hakkında konuştuk. Pandemi sürecinden dolayı şirketler şu an staj için öğrencileri geri dönmüyor fakat Nursel Hanım bu konuda yılmamamız gerektiğini söyleyerek bizleri uyardı.


İş bulma konusunda farkımızı ortaya koymak için bölümümüzle hobilerimizi birleştirmemiz gerektiğini, böylece ilgi alanımızda güçlü bir fark yaratabileceğimizi söyledi. Mesele Nursel Hanım için öğrenmeyi öğrenmekmiş. İş hayatına girmiş olmak eğitim hayatımızın bittiği anlamına gelmiyor ve o farkındalık anını mezuniyetinden 10 yıl sonra yaşadığını söyleyen Nursel Hanım, şu an geriye dönüp baktığında aslında 10 senenin çok uzun bir süre olduğunu düşündüğünü söyledi. 


Öz disiplin sayesinde neyi bilmediğini bilmek ve onu öğrenmek için çabalamanın ne kadar önemli olduğu hakkında konuştuk. Her şeyden önce öğrenme açlığına sahipseniz başarılı olmak için zaten doğru yoldasınız demektir. İnternetin de sağladığı bu zengin bilgi kaynakları bizimle birlikte ve Nursel Hanım da böyle zengin bir dünyada içimize kapanmamamızı önerdi bizlere. İnterneti doğru kullanmayı öğrenmeli ve vaktimizi verimli şekilde harcamak konusunda kendimizi geliştirmeliymişiz. 


2018'de Borusan Holding'e geçen Nursel Hanım "Bazen tesadüfi bazen de bilinçli kapılar açılır hayatımızda." diyor. Okuduğumuz bölüm bizi sınırlandırmamalıymış, illa okuduğumuz bölümde çalışmak zorunda değilmişiz hatta farklı alanlarda da çalışarak kendimizi geliştirmek için uğraşmalıymışız. Nursel Hanım üniversite isimlerinin önemsiz olduğunu düşünüyor, önemli olan öğrencinin kendisini ne kadar geliştirdiği imiş. 


Sorulardan bir tanesi sayesinde görüşmemizde yapay zekanın geleceği hakkında da konuşma fırsatını bulduk. Teknolojinin yeni iş alanları oluşturduğunu düşünen Nursel Hanım, Endüstri 4.0 hakkında kötümser insanların aksine iyimserler arasında yer alıyormuş. Farklı ihtiyaçların doğacağının bilincinde olmak ve pazardaki boşlukları bulmanın önemli olduğu hakkında konuştuk. Bu esnada Nursel Hanım linked in profilinde bu konu hakkında makaleleri olduğundan bahsetti. Görüşmemizin ardından bu makaleleri de inceledim ve sizin de incelemek isteyeceğinizi düşünerek buraya bırakıyorum:

https://www.linkedin.com/pulse/teknoloji-çağinda-neden-sosyal-zeka-önem-kazandi-nursel-ölmez-ateş?articleId=6595626797461831680#comments-6595626797461831680&trk=public_profile_article_view


Nursel Hanım'la olan görüşmemiz boyunca şunu fark etmeden geçemedim: Konuşmasından ve seçtiği kelimelerden çok kitap okuduğu belli ve böyle zengin bir hayata kitapları da sığdırabiliyor olması ona olan hayranlığımı daha da artırdı.

Değerli vaktini biz 40 öğrenciye ayırdığı için kendisine en içten dileklerimi sunuyorum. Askıda Ne Var sayesinde bu görüşmeye katılabildiğim için Ömer Çıtak'a ve ekip arkadaşlarına da  teşekkürlerimi iletiyorum. Benimle birlikte bu görüşmeye katılan ve çok değerli sorularını bizlerle paylaşan üniversite arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum! 

Son olarak, blogumda paylaştığım bu yazıyı okumaya değer bulduğunuz için sizlere de çok teşekkürler :)

Yorumlar

Popüler Yayınlar